perjantai 26. joulukuuta 2014

Kiinan ruokakulttuuri



Niin sanottu "kiinalainen keittiö" on syntynyt Kiinan eri osissa ja levinnyt ympäri maailmaa, sekä saanut suosiota esimerkiksi länsimaissa.
Kiinalaisen keittiön ehdoton pääraaka-aine on riisi. Joissain Kiinan osissa suositaan enemmän vehnävalmisteita, kuten nuudeleita, mutta riisi on ehdottomasti yleisin ja tunnetuin Kiinalaisen keittiön ruokalajike.
Kiinalainen ateria koostuu yleensä kahdesta osasta:  pääruoasta,riisistä, ja riisin lisukkeista kuten kasviksista tai lihakastikkeista.
Syömäpuikot ovat tunnettu kiinalainen syömäväline. Keitot syödään kuitenkin lusikalla. Kiinalaiset itse välttävät veisen ja haarukan käyttöä koska nämä aterimet muistuttavat liikaa aseita. Suomessa jos menee kiinalaiseen ravintolaan ovat tietenkin veitsi ja haarukka saatavilla. Koska kiinalaiset eivät käytä veistä ja haarukkaa, on ruokakin pilkottu valmiiksi pieniksi paloiksi jotka on helppo syödä puikoilla.

Kiinalainen ruoka jaetaan  neljään osaan. Näitä osia nimetään yleensä merkittävien kaupunkien tai maakuntien mukaan.

-Eteläkiinalainen keittiö eli kantonin keittiö on suuntauksista kuuluisin ja ulkomailla toimivat kiinalaiset ravintolat ovat yleensä lähinnä tätä tyyliä. Siellä ruokaan kuuluu riisi, kirkas kastike ja eläinproteiini.

-Pohjoiskiinalainen keittiö eli Pekinginkeittiö käyttää vehnää ja grillattua lihaa kuten lammasta ja siipikarjaa.

-Länsikiinalainen keittiö eli sichuanin keittiö käyttää lähinnä tofua ja paljon mausteita

-Itäkiinalainen keittiö eli shanghain keittiö tekee selvästi makeampia ruokia kuin muut.





                              Lähde:http://static.fi.groupon-content.net/53/76/1309544357653.jpg

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_keitti%C3%B6

http://www.nyk.fi/suomi/3/kilpailu/ruoka/kiina.html















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti